Noteboard

Wednesday, January 03, 2007

European Union


Реших да споделя някои мисли по тази тема. Нали е актуална тааа и аз така да съм в крак с времето и модата.
Сега сериозно. Мисля, че темата за Европейския Съюз е твърде чувствителна за обществото и особено за обикновените хора като вас и мен. Факт е, че всички коментират тази така наболяла и актуална тема. То лошо няма. Българина прави добре две неща : 1. Разбира от всичко и 2. Обича да бистри международното положение. Колкото до първото всички знаем, че е само на приказки, а относно второто ще кажа, че в целия си житейски път съм срещнал най-много трима човека, които знаят за какво говорят, когато стане дума за политика, икономика и международно положение. Инак всички използват познатите клишета, като "ДА бе американците взеха петрола на Ирак и кво...." и "Тоя Евро съюз ще ни излезе през гъза"
Всъшност много малко от тези хора осъзнават политиката на такова макро равнище. Не за друго ами... просто се изисква огромна култура и знания която малцина притежават ( за които познания не претендирам аз да имам ) И въпреки, че моята култура не ми позволява да разгърна обстойно темата ще си позволя няколко коментара, тъй като празнословенето на околните ме амбицира.
В tази тезисна част ще разгледам различните позиции заемани от хората в обществото, като добавя кратки коментари към тях.
Българите възприемат главно по два начина термина "Евро Съюз". Едните го считат за нещо дяволито, което ще съсипе живота им като огромна Хидра надвиснала над главите бълваща огън и пепел, а другите са в очакване на манна небесна която с магическа пръчица ще преобрази всичко около тях, като започнем от заплатата и свършим със злобния характер на тъщата. ( естествено този тип "мечтатели" са много малко )
А сега по същество. Както добре знаем е добре да се придържаме към златната среда. Съответно към тезата, че истината е някъде по средата. И ако приемем двете хипотези на народа и ги сложим в едно шишенце, после ги разбъркаме, разклатим добре, и изсипем на масата може би ще получим резултата. Истината е, че нито ще се "оправим", нито ще се "сринем". Просто ще има последователност и от двете.
Ако повече хора осъзнаят, че Европейския Съюз е своеобразна конфедерация от държави обединени чрез общи вътрешни граници, общ пазар и обща икономика то може би ще достигнат до извода, че Европейския Съюз е най-силната икономическа формация в Света. Това, че България става част от една такава огромна сила може най-вече да е от полза за изстрадала и онеправдана държава, като нашата. И не на последно място. На България се полага място в тази формация не само заради нечестното разпределение на територията след освобождението от турско робство но и заради нечестното изхвърляне на най-старата държава на Европейският континент някъде далече в дебрите на комунистическия блок и изостаналостта след Втората Световна Война. Ако България бе получила нейното си, когато е било времето сега НИЕ щяхме да одобряваме дали да приемем някого в Евро Съюза, а не да изпълняваме нареждания... директиви и да се мазним на ония от които зависи членството ни там където ни се полага да сме.
В заключение мисля да споделя наблюдението си, че все пак високо интелигентните хора ,които срещам одобряват и подкрепят участието на България в това начинание. Някой с известна нотка съмнение, други напълно уверени, но всички с ясна позиция - ЗА.
Считайки се за интелигентен човек също се присъединвам към тази позиция.

3 Comments:

  • At 2:43 AM , Blogger PeterStJ said...

    Няма да се съглася с теб поради няколко факта, които умело са изпуснати в изложението ти.

    На първо място - България се съгласи да изключи ядрените си реактори, които НЕ създават проблеми от екологично естество, но създават икономически и финансови на определени фактори в това обединение. (ЕУ) Това е факт толкова ясен и бистър че трябва да сме слепи глухи и много прости за да го подминем. Самият факт че Дания (или не беше тя, някаква северна беше) едва не си изгърмя реактора преди по-малко от година но никой не й наложи нито санкции нито дори я ПОМОЛИХА да си спре реактора. Що се отнася до компенсациите - всички знаем кой и как прибира парите от фондовете - типично по български. Ако не ми вярваш отиди в някое много ама много малко градче и виж за какво става дума. Аз понеже имам роднини в такова мога много да разкажа но не е сега момента и мястото.

    Факт номер 2: цените ЩЕ се покачат спекулативно, а като оправдание за спекулата ще се посочи "изравняването" с европейксите такива. Първо на първо за да се изравнят цените трябва да се изравни качеството, което всички вярвам ще се съгласят ще закъсенее с месеци ако не и с години след предхождащото го поскъпване. Второ, заплатите в никой случай няма да се повишат предвид на това че оляма част от градското население работи в частния сектор като случител на малка или средна фирма - тези фирми или няма да получат субсидиране или дори и д аполучат the big boss няма да инвестира в служителите си, защото това да се опитваш да стимулираш служителя си, а не да го хокаш е непознат метод в България. Като сложим към това и прословутия ни мързел ( а ла "Они ми плащат колкото да не умрем от глад, ма я работам колкото да не заспием") всичко е ясно и просто - не ни беше времето да ставаме европейци, икономически не сме подготвени.

    Знам че не ми вярваш и знам че не можеш да го разбереш защото произлизаш от една идея по-заможносемейство и поскъпване на безина със стотинки и на някой храни с около 50% няма да те стреснат никак, но за мен това е голям финансов удар и ме връща на изходната точка от преди 4 години, когато работех само за да си плащам сметките и да ям. И ако до преди месец можех да кажа че взимам хубави пари, сега вече няма да мога и отново трябва да си търся спасението, а ти може би не знаеш защото работа не си си търсил никога такава че да можеш да се издържаш сам с нея, но е много трудно в нашия град.

    За финал - не пречи да с епричисляваш към интелигентните, но не го прави само за да си с мнозинството или за да минеш за интелигентен, винаги гледай от двете страни преди да заемеш позицията си и гледай да си готов да я отстояваш. Някой ден, приятелю мой, дано не дойде скоро той, но ще се наложи САМ да си плащаш сметките. И тогава предвиждам такъв живот че само си викам ДАНО НЕ! (Danone)

     
  • At 9:39 AM , Blogger when in doubt... fuck said...

    Петьо както казах : Ще има едни недоволни и други доволни. Ако можеше всички да са доволни щеше да се случва в библията, а не в реалността.
    Съгласен съм че цените спекулативно ще растат ( въпреки че други цени ще паднат )И това че безпричинно се спират реакторите на най-големия износител на ел. енергия на балканите.
    Но поне се съгласи че да си част от огромна икономическа общност с безкрайни перспективи е примамливо. Ясните и регламентирани правила които ще бъдат въведени са далеч по-добри за обикновения човек от колкто тази псевдо капиталистическа джунгла изградена в последните 15-20 години. Джунгла в която едни станаха мулти милионери а други вземат пенсия 60 лева.
    Пак казвам. Недоволни, фалирали, банкрутирали и самоубили се ще има много... но това е цената която трябва да се плати за сметка на бъдещето. И ако този съюз се развива в правилна посока и не се разпадне поради някакви обстоятелства Тогава..."тогава Дано"... както казваш ти с ирония. Тогава аз ти предвиждам, че ти лично, като образован човек с потенциал ще си много доволен. Тогава аз ще ти напомня как си разсъждавал когато си бил млад, зелен и недоволен.

     
  • At 3:03 PM , Blogger PeterStJ said...

    Хей, Тораков, аз работя в американска фирма, не в европейска....
    Както и да е. Просто се издразних, че заемаш позиция без да имаш мнение. Никъде не прочетох за теб какво означава това. За висикопарните политически идеологеми знаем всички, гледаме новини и безобразно досадната реклама с одата на радостта, вече го намразих това произведение. Но какво е за един обикновен човек, на когото му се налага да ходи на работа поне 5 дни седмично за да съществува нормално. Аз мога да ти кажа - мизерия. И с една стотинка поскъпване ми се вижда много. За теб не знам как е. Вероятно ще ми разкажеш като се видим следвашия път, да речем на 2-ри февруари. хихихик

    Междувременно гледай линка от блог-а ми и се образовай:)

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home