Noteboard

Monday, November 20, 2006

Математика и нематематика



Нямам нищо против математиката.. Чудесна наука обяснява доста неща около нас. Въпросът тук е : какво е онова което не може да се обясни чрез математика.
Никога не съм проявавал голяма любов към тази чудесна наука. Защо ли ? Именно... това има своето обяснение за мен самият и отнесено към мен самият.
Да започнем с Айнщайн... ако не беше математиката той никога не би обяснил теорията си за общото съотношение ( General relativity) както и теорията си за Специалнaта относителност известна по-скоро като Теория на относителността ( Е=m.c2 ) За енергията и масата.
Това е факт.
Друг факт е че все пак математиката не може да обясни най-важното. А именно какво движи вселената и какво всъшност е тя. Сега ще ви обясня нагледно.
Когато през 20-те години на 20-ти век учените оркриват протоните и неутроните вътре в атома и създават квантовата механика това преобръща всички възгледи върху теориите до тогава.
А ето и пример : можеш да опишеш математически че същствуват три измерения в пространството ( + четвъртото теретично определящо времето ) и това е закон. Абсолютизиран .... конкретизиран и безспорен.
А какво ако приемем че съществуват безброй измерения ? Математиката способна ли е да абсолютизира това... способен ли е човешкият мозък да възприеме ако това не е догматизирано и опростено само до тези три измерения както и други факти.
Според квантовата механика например всичко се развива едновременно в многоброини дименции в които :
Ако си представим че сме в "кафене от света света на квантовата физика" шанса да си поръчаш портокалов сок и да получиш такъв е относителен. Кафене в което ако продъжлително време се питваш да преминеш през една стена това може да отнеме цяла вечност но теоретично може и да се случи.
Ето това не може да бъде математически обяснено. И тук идват моите аргументи а именно че математиката е прекалено догматична и абсолютизираща и комплицираща ни ( въпреки привидната елементарност описана в многобройните формули ) . Математиката прави съзнанието ни още по комплицирано от колкото е на практика и това ни пречи да си обясним простите причини поради които вселената работи. Може би това е една от фундаметналните причини Айнщайн да умре неосъществил мечтата си да унифицира теориите в една единствена.
Пример : един път спорихме с приятел ( математик ) : той каза :
- има три измерения математиката го е описала и е ДОКАЗАНО.
Аз му репликирам :
- а какво ако има много повече от три. При което получавам отговор :
- това не е възможно защото има формула.. всичко е нагледно черно на бяло .. не може да има повече от три."
Накрая аз се отказах да споря с човек които умее да разсъждава единствено базирано на математиката и нейните закони и принципи.
Ето това .... се опитвам да ви обясня за математиката и ограниченото абсолютизиране"
Извод : "просто обяснение, но сложно човешко съзнание пречещо ни да видим да осъзнаем и почувстваме"
Някой ден.. може би... може би...

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home