Noteboard

Sunday, March 25, 2007

Формат А4





VS

Това са двата стандарта в съвременните електрическите китари.
Фиг. 1 Fender - "Stratocaster" Classic (double sunburst color )
Фиг.2 Gibson - "Les Paul Classic" Sunburst color.
Всички останали китари по формата си приличат на тези ( като изключим авангардните модели )
Gibson-ът има значително по-класически и до някъде консврвативен дизайн. Тоест се приближава повече до класическата форма на китарите от тяхното създаване до средата на 40-те години на ХХ век когато младият и находчив Лео Фендър създава революционно нов дизайн на електрическа китара ( по това време електрическите китари все още проправя път към популяризиране сред съществуващите тогава акустични китари)
Компанията Gibson e основана преди Fender ( Leo Fender ) и се счита, че e по-престижна За сметка на това Фендерът се издига на пиедестал, като "универсална китара" . накрая всичко опира до вкус . Въпрос на вкус е дали ще изберетe Les Paul type китара или ще заложите на не по-малко легендарният "Strat" ( популярното название на Stratocaster )
След като през 50-те и 6о-те най-популярни стават ел. китарите на Гибсън и Фендър доста.. от производителите като "Рикенбекър" и "Гайлд" се преориентират и намаляват производството си. Всички останали китарни компании основани в последващите 30 години следват формите и контрите на вече съществуващите два стандарта във формата. Японските производители както и останалите американски и европейски производители като цяло копират формата на тялото, но естествено с леки нюанси, за да се отличават.

1 Comments:

  • At 1:22 PM , Anonymous Anonymous said...

    Fender Forever!!! Не че омаловажавам Gibson, но Фендер-а си ми е слабост.
    Поздрави

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home