Noteboard

Sunday, December 24, 2006

Salbutamol Vs Ventolin




















Тия дни се появиха някой дребни обструкции на дихателните ми пътища таа така де помислих си ..Защо да си вземам Salbutamol на таблетки след като мога да взема под формата на "spray-inhaler", който действа мигновено. До тук добре, но ето на какво се натъкнах в аптеката :
Предложиха ми "Ventolin" Или "Salbutamol" да избирам. Ето тук идва любопитното.
Ventolin е trademark тоест... на практика това е активното вещество albuterol което от своя страна е другото название на активното вещество Salbutamol ( албутерол е по американската система на названията ). Та така де предложиха ми и двете които забележете са на един и същ производител "Glaxo-Smith Klein" ( GSK ) Който е лидер на американския пазар за астматично-подмомагащи медикаменти.
Като заключение : предлагат ти два медикамента които са едно и също, на един и същ консорциум производител но на различна цена. ;-))) Ventolin - 10.40 , Салбутамол - 8.50
Вдва ли ще намерите в сайта на Glaxo медикамента Salbutamol поради простата причина че те го разпространяват под тяхната запазена марка (Ventolin , Proventil и тн. ) въпреки че за някой държави го предлагат и в двата варианта както по нашенските аптеки.. и също така на две цени.

Saturday, December 23, 2006

My most favourite corporative logos.

Реших да споделя някой от най-естетичните за мен корпоративни лога от чисто естетическа гледна точка. Нека им се порадваме заедно.... Enjoy!

Friday, December 22, 2006

American Design Awards




1-st place
Gold medal for Logo
Designers : Plumbline Studios --}









WEB DESIGN CATEGORY :
Silver medal : http://glasshousedenver.com
(Моят избор)

Source : www.americandesignawards.com

Wednesday, December 20, 2006

The Delusion Of God

I believe in Myself, the people, the humanity and the science.

Някой твърдят че религиозните ценности ( и християнските, ислямските и тн.) се изразяват в добродетелите и философията хората да бъдат добри и смирени. Аз пък казвам, че не е необходимо да си религиозен за да си Човек. Дори обратното. "Религията" в днешно време .. всичката тази помия изливаща се от измислени институции и бизнесмени облечени в расо ме отвращава дълбоко. Бомбените атентати, джихад и промити мозъци.
Ето ви и хипотеза от моето ежедневие : онзи ден пресветият отец излезе от катедралния храм, подмина просещият старец стоящ клекнал до портата и без капка внимание отмина. За разлика от него аз преди два дни купих кафе на един просяк който учтиво ме помоли да му купя едно кафе. Онзи ден си купих картичка от детенце продаващо картички по заведенията. Миналата седмица купих закуска на една баба която сподели, че е гладна и много и се хапва баничка.
Е.... аз не съм религиозен. Дори съм атеист. Нека се замислим чии ценности са по-християнски. Моите или на светия отец излизащ от храма след поредната панахида обрал хонорара ( по ясно установени тарифи ) и забързан да се качи в служебното чисто ново BMW 5-та серия..... The Delusion of God.
Човек е човек когато се чувства такъв. Когато е възпитан да бъде човек.


Monday, December 18, 2006

Трагедията на Кланът Мраз

Дядо Мраз ( добрият старец ) си бил много добре докато Баба Мраз която била още по-добра от него разбрала че младата красавица Снежанка не е просто технически сътрудник на белобрадия добряк или казанио просто неговата вярна секретарка а негова любовница.. наложница , метреса или както искате го кажете. Та така добрата Баба Мраз разбрала как Дядо Мраз оправя чернокосата Снежанка и се ядосала. А Снежанка... тя била едно невинно и красиво като капка роса създание което в свободното си време оправя не само Дядото но и неговите Джуджета ( те са неточна бройка )
Ядосаната Баба Мраз имала пъклен план как да отрови младата Снежанка барабар с Джуджетата и Дядото като след това да наследи контролния пакет от акции на Дядо Мраз. и всички права за дистрибутирането и производството на подаръци.
Естествено планът не се осъществил. Бабата имала мнгоо банални идеи за отравяне тъй като била много добра и нямало грам зъл замисъл в съзнанието и. Пробвала с гъби ( класически метод но не провървял - Дядото не обичал гъби) после решила да му сложи Полоний 210 ( идеята взела от емисията на новините в 20:00 ), но не намерила полоний в аптеката. Накрая се ядосала купила си 20 блистера Парацетамол, изгълтала ги и се самоубила.
Когато Добрият старец открил мъртвата баба също се нагълтал с остатъците от парацетамол пръснати по леглото и пукясал. Накрая снежанка влязла в стаята видяла гледката. и си казала : -- Ехх жалко но все пак ... не е единствения добър старец с банкова сметка.

Saturday, December 16, 2006

The Parliament Palace



Един път бях тук. ( проектирана е от някой максималист явно ) Не знам колко "ЦУМ"-а можеш да побереш вътре но е записана официално в рекордите на гинес като най-тежката сграда в света. Също така е и една от най-големите (Топ 5 ) след пентагона.

Friday, December 15, 2006

Епитаф

- Вие чувате ли я .... наблизо е много наблизо..( изписаната наслада ясно се четеше по бледото му и суховато лице)
- Какво чуваш Серж ? Кажи ни.
- Чувам музиката.... ясно мога да я доловя . Някой свири тук наблизо.
- О, не.... няма такова нещо тук е тихо и не чуваме нищо такова. Уверяваме те.
- Е.... значи е в главата ми.


28.03.1943 Beverly Hills, CA, US

Малката кофичка


Из цикъла от разкази - "Домашни Потреби"
Там на китната тераска с френско парапетче стоеше кофата за отпадъци. Твърдият и пластмасов капак пак бе притворен, защото колкото и голяма да бе никога не можеше да събере натрупаните отпадъци, а стопаните и често забравяха да ги изхвърлят навреме Честно казано, те не бяха най-спретнатите стопани на кофи. Малкото лъскаво педалче в дъното на корпуса и вече бе сиво-черно, а едно време, когато бе нова лъщеше с хромния си блясък и кофата много се гордееше с това. Мислеше си :
- Аз съм доста чаровна кофа, сигурно стопаните ми ме харесват много. Ала по късно разбра, че на стопаните не им пукаше особено дали е спретната и чиста . Изхвърляха съдържанието и веднъж седмично и в края на всяка седмица .. кофата изпитваше дискомфорт от препълненото си с всевъзможни отпадъци корпусче. Въпреки, че бе просто кофа тя не бе чувствителна и държеше на отношението към нея. Дори и никой да не долавяше чувствителността и тя пак си беше вярна даже и когато се мъчеха да донатъпчат в нея поредния отпадък.
Един ден докато кофата както обичайно си стоеше на тераската с френския парапет където и беше мястото времето започна да се смрачава. Облаци се стекоха над китната тераска и в следващия момент от посивялото мрачно небе се изля порой. Едрите капки есенен дъжд се удряха по пластмасовия и капак и рикошираха. Кофата не се смути, защото бе здрава. Не бе за пръв път да я вали и бе свикнала с атмосферните условия навън. Този ден не бе обикновен ден. Едрите капки ненадейно се превърнаха в ледени топчета с големина на орехче . Горката кофа не беше срещала такова нещо и се учуди. Топчетата все по устремено се отбиваха в пластмасовия и капак и се стелеха по тераската. Едно от топчетата .. доста по голямо от другите връхлетя с огромна скорост и проби капака.. Кофата изстена и с болка и се присви. Струя светлина нахлу през дупката голяма колкото орех. Градушката утихна. Кофата изпитваше неописуема болка пристисквайки силно капак тя изтърпя до края. След няколко минути пекна слънце и кофата се окопити ... Това бе първата и градушка която остави трайна следа от внезапния си набез.След няколко дни кофата вече бе преглътнала болката и дори бе забравила за кошмарното преживяване. Дори не усещаше пролуката в капака си, защото вече бе свикнала с нея. Имаше я за даденост. Въпреки дупката, кофата продължи вярно да служи и да поема още и още отпадъци, а стопаните и продължаваха да я изхвърлят един път в седмицата. За кофата това бе самото ежедневие и нейно призвание.
Есента отлетя и задуха и зимата не закъсня. В един студен зимен ден стопаните започнаха да се лутат из тераската ... дойдоха някакви други човеци облечени с гащеризони и шапки. Всичките еднакви - жълти. Те взеха да мерят, да умуват. Влизаха и излизаха. Пишеха си разни неща и накрая започнаха да разрушават старото френско парапетче. Кофата се зачуди какво става. Парапетчето си беше здраво и не правеше никому зло. Когато човеците в гащеризони изкъртиха и последната частичка от него и си тръгнаха. На следващия ден пак дойдоха. Рано. Пак мериха, бъркаха някакви бъркала и мацаха, а после редиха други, и накрая поставиха прозорци с лъскави дръжки. Всичко сияеше от чистота. Хромираните дръжки на прозорците напомниха на кофата за нейното педалче когато бе още нова. На кокетната тераска стана топло и уютно ... Слънчевите лъчи огряваха кофата през лъскавите големи стъкла и тя се радваше на зимната картинка, въпреки че вече нямаше гледка към улицата тя гледаше втренчено и замечтано заснежените корони на високите дървера. Кофата си мислеше - "Ехх, мойте стопани наистина искат да ми е уютно! Сигурно са загрижени за мен. Колко са добри!"
На следващия ден никой от стопаните не се появи до късния следобед. Той бе един прекрасно започнал обикновен ден за кофата. Започна да замръква, когато дървената резбована с красиви орнаменти терасна врата се открехна и от там се подаде стопанина носеш нещо в ръка Той внесе нещото увито в черен найлон. Бе голямо. Кофата се развълнува силно в очакване и нетърпение да разбере какво е това. Стопанинът започна бавно да отвива нещото и от найлоните изкочи прелестна красавица. Тя бе цялата никелирана. Дори капакът и бе изрисуван със сребристи цветчета изпъкващи с релефа си. Можеше да се огледаш в нея, а педалчето и... то бе златисто фино изработено и изящно на вид. Кофата се втрещи ! Никога досега не бе виждала такава ослепителна красота. Не знаеше какво да мисли .. и просто не можеше да отлепи пълните си с наслада очи от нея. Стопанина отвори капака на новата кофа за да го изпробва. Беше безотказен. Педалчето работеше също толкова добре колкото и изглеждаше. Кофата тъкмо помисли, че стопанина и е най-добрият човек на света и че и е намерил, компания когато той грабна сияещата от щастие безмълвна кофа и я понесе на някъде. Кофата смени изражението си от щастие в недоумение...Човекът я затътри по стръмните стълби, по коридора после през английския двор, през входната двукрила масивна врата и в следващия момент вече се бе отзовала просната на улицата редом до огромен сив доста поизцапан от калта контейнер за отпадъци. Стопанина изтича обратно, а кофата още не можеше да осъзнае къде е. Тогава тромавият контейнер проговори
- Ей приятел ... май те изхвърлиха току що. Не се коси .. всеки някой ден го изхвърлят. Аз съм свикнал на улицата ... поне тук ми е добре."
Малката объркана кофа приличаща на джудженце пред великана стоящ до нея не знаеше какво да каже. Тя остана безмълвна поне още няколко минути когато почувства, че снега под нея започва да вкученява корпосчето и. Опита се да каже нещо ... но не успя. Речта и секна ... само една малка сълзичка се отрони от нея и стичайки се замръзна.